Category Archives

Case History

Dům v Portonaccio – Roma 2017

Řešení Essential společnosti Scrigno se stala vyhledávanými znaky projektu architektonického studia NA3 díky svému minimalistickému stylu a všestranné povaze. Harmonická interpretace prostoru, vytvořeného okolo protikladu pevnosti kovu a tvárnosti prostředí, díky neutrálním barvám bílé a průhlednosti skla, jež umožňují tvarům projektu, aby se vyjádřily naplno.

Na starověkém římském venkově v současnosti zasaženém narůstajícím rozvojem měst, z pozůstatků staré továrny na led, uvnitř novostavby ožívá duplex, který vytvořil Nicola Auciello, jenž se ideálně obrací na mladé a dynamické publikum, s vlastní budoucností, která se před ní rozevírá. Projekční návrh vytvořený okolo roubování stálé přepážky vybavené surovým železem a dřevem a přítomností silného materiálů, se vine v tanci členěných prostorů na modulu úhlu, jenž je chápán jako výchozí a cílový prvek lineárních, avšak dynamických tvarů. Oko se zaměřuje na krásu řešení společnosti Scrigno, která se zapojují do poeticko-emocionálního pojetí, speciálně vyvinutého, aby vyvolal pocity, které jsou daleko od zbytečné virtuozity a zbytečné nadbytečnosti.

Dveře Scrigno Essential, kromě toho, že jsou oceňovány pro svou nepostradatelnost a funkčnost, jsou vybírány kvůli své kvalitě a své skutečné minimalistické mnohostrannosti, což z nich činí elegantní, konečné provedení architektury, jež se vyjadřuje i díky němé eleganci prvků, které ji doplňují. Vyniká řešení Essential Scorrevole (posuvné dveře) ze skla, které svou nehmatatelnou přítomností dokonale ztělesňuje koncepční stránku bytu a pozvedává jeho úroveň, přičemž zahrnuje kontrastní hru mezi objemy a materiály. Sklo svou průhledností ironicky oponuje železu, které je surové a tvrdé a dřevu, jenž je ušlechtilé a tvárné, což potvrzuje jedinečnost a neopakovatelnost každého jednotlivého detailu. Řešení, které lze uzpůsobit v rozměrech, se vyznačuje elegantní jednoduchostí šitou na míru. Kromě toho řešení Essential Scorrevole, v provedení z bílého dřeva, se dokonale zasune v délce stěny, díky čemuž je jeho přítomnost téměř nepostřehnutelná ve srovnání s roubováním a dokonale dokáže uspokojit extrémně projektovaný návrh, kde vše sází na dynamický kontrast hladkých a hranatých povrchů. Posuvné dveře se stávají nezbytnou součástí architektury s důrazem na rafinované nuance projekčních řešení.

Nicola Auciello z architektonického studia na3 komentuje: „Věhlas řešení Scrigno je zjevný a není potřeba na něj upozorňovat, vzhledem k velmi vysoké kvalitě produktu, uznávané v odvětví průmyslu. Můj výběr se motivoval moderností a kvalitativními hodnotami a univerzálností řešení, jež uvnitř projektu mohou ochabovat až se vytvoří jediná jednotka, tvořící prostory proměnlivými, nevázanými předem vytvořenými nebo překonanými modely, jež doprovázejí existenci člověka, který žije v současnosti.“

Francesco Bigoni, marketingový ředitel společnosti Scrigno Holding S.p.A., říká: „Obliba řešení společnosti Scrigno a jejich začleňování do práce, jež se vyznačuje nejen vysokou estetickou hodnotou, ale také touhou vzbudit emoce prostřednictvím architektury opět prokazuje jejich univerzálnost. Tím, že se zapojí do koncepční vize, dokazují, že jsou schopné překonat základní konstrukční potřeby a reprezentovat ducha bydlení napříč jejich dynamickou lehkostí.“

Read More

Společnost Scrigno pro komplex Parchitello Alta

Řešení značky Scrigno, která představují prestižní projekt Parchitello Alta, jejž podporovala a uskutečnila společnost GIEM s.r.l. se sídlem v Bari: dílo vysoké estetické a environmentální hodnoty, jež se zrodilo ze stavební sanace 48 rodinných domků a 63 apartmánů z počátku 90. let, na ploše 95 000 m2, jen pár kroků od moře v obci Noicàttaro, v provincii Bari.

Tyto rafinované konečné úpravy představují klíč k pochopení tohoto komplexu, jehož styl je subtilně středomořský: kontext, který je tvořen obloženími z přírodního kamene, podlahami ze dřeva a mramoru, týkovými plošinami okraje bazénu, řemeslnými obrubami a dveřmi, které charakterizuje příjemný pocit klidu a rovnováhy, který je vyvolán harmonickou rozmanitostí vzácných materiálů tvořících konstrukci.

Obytné centrum je dokonalý příklad současné architektury, jež se vyznačuje tvary z opracovaných plastů a modelovanými do detailů, které podtrhávají pečlivou texturu materiálů, jež zdůrazňují moc konstrukce. Projekt si klade za cíl realizovat vysoce ekologicky udržitelný a energeticky účinný komplex, v němž vytříbenost monolitického a lineárního stylu hraje ústřední roli. Od návrhu po realizaci bylo účelem architekta Furia, tvůrce projektu, využít jednoduchých a karteziánských tvarů stávajících konstrukcí, aby se opět zhodnotily z hlediska architektonického designu a přitom zvýšily pohodlí bydlení s řešeními šitými na míru člověku.

Koncepce obytného prostoru odráží unikátnost fasád, jimiž se táhne jako červená niť čistoty a linearity: toto je základní myšlenka projektu Parchitello Alta. V tomto smyslu urbanistická geometrie exteriéru, vyznačující se rozsáhlými plochami zeleně a bazénů, cestičkami pro pěší a společnými prostory, nachází přirozenou rovnováhu v interiéru, do nichž byly šikovně vloženy stavební pouzdra Gold a Essential od společnosti Scrigno. V této souvislosti byla vybrána řešení společnosti Scrigno kvůli své mimořádné schopnosti převést přesnou podstatu exteriéru do interiéru domu, prostřednictvím procesu minimální interpretace prostor. Výjimečná pevnost tradiční řady Gold co do materiálů a konstrukce a podstata součástek stavebních pouzder a dveří Essential, maximální výraz renomované řemeslné kvality značky Scrigno, odrážejí estetické potřeby díla, přičemž modelují osobní prostředí, ale současně jsou v dokonalém souladu s architektonickým stylem, jež z péče věnované detailům dělají její milník. Uvnitř komplexu se spojují masivní a zvýrazněné objemy do transparentnosti, jež modelují prostor, přičemž vytváří ladné propojení mezi estetickými hodnotami moderní architektury a minulostí, ve prospěch příjemného kontrastu času a stylu s okolní krajinou.

Architekt Giuseppe Furio, projektový manažer, říká: „Výběr společnosti Scrigno jakožto dodavatele, spočívá v dokonalosti jejích řešení: podle mého názoru je Scrigno nesporným lídrem v odvětví, co se týče kvality a výkonu v průběhu času. Navíc filozofie firmy dokonale ladí s mou myšlenkou projektu: sada čistých objemů, světel a stínů, jež je schopná formovat intimní prostory a funkční zóny, a zároveň brát ohled na životní prostředí a člověka. V projektu Parchitello Alta se luxus stává udržitelným: všechny volby týkající se návrhu, stavby a projektu mají skutečně jasný cíl dosáhnout maximálního komfortu, co do bydlení a energetické účinnosti třídy A+.

Francesco Bigoni, marketingový ředitel společnosti Scrigno Unipersonale S.p.A., říká: „Jsme hrdí na to, že naše produkty byly vybrány, aby tvořily součást tohoto prestižního urbanistického díla, jenž se vyznačuje rafinovaným středomořským vkusem. Uvnitř každého bytu komplexu přispěla řešení společnosti Scrigno k modelování prostorů tak, že reagovala na velmi vysoké požadavky bydlení a zároveň byla instalována jako symbol moderního a minimalistického designu, v souladu s nejnovějšími trendy vybavení interiérů. V prestižním rámci projektu Parchitello Alta společnost Scrigno zprostředkovala praktičnost a vytříbenost, čímž nabídla inovativní a moderní řešení uzpůsobené potřebám současného způsobu života.

Read More

Oheň – Turína, 2012

Nachází se v samém srdci historického centra Turína, v blízkosti impozantního náměstí Carlo Alberto, zásah spočívá ve vytvoření nového apartmánu o ploše přibližně 150 m2 spojením dvou sousedních řezů a jejich kompletní restrukturalizací.

Projekt se inspiruje obrazem „Oheň“ Roberta De Marchi: kompozice pronikajících objemů jakožto prvku rozdělení prostoru, pátrání po stavebních pletivech, s kombinací cementu, železa a dřeva, jakož i doteku rudého „ohně“, který nabírá konzistenci v klíčových uzlech domu, to jsou všechno prvky zaměřené na novou interpretaci estetičnosti obrazu v trojrozměrnosti obývacího prostoru. Silná abstrakce toho, co zasáhne jako „nové“ v dřívější historické existenci je nicméně tlumena údržbou a zhodnocením těchto hodnotných prvků, které jsou nově zužitkovány a umístěny do popředí: kazetové stropy a parketové podlahy v místnostech, obnažené nosníky v obytných místnostech, panely opět nabyté na půdě ozdobně vykládané dřevem jako dekorativní prvky v novém bytovém vybavení na míru.

Vchod je přímo v širokém denním prostoru s dvojitým obkládáním, který je uspořádán kolem sníženého ústředního bloku. Zasouvací kuchyně z jedné strany, mobilní TV a knihovna z druhé strany, tento prvek umožňuje ideálně rozdělit relaxační obývací prostor a jídelnu a zároveň zachovat vnímání jednoho velkého, jedinečného a prosvětleného prostoru.

Z obývacího pokoje se dostanete přímo do malé pracovny naproti balkonu s výhledem do vnitřního dvora napříč dřevěnými schody, které zakrývají nerovnost a doplňují design sekretáře na míru. V tomtéž křídle domu, stále v přímé souvislosti s denním prostorem, se nachází první noční „suita“, již tvoří průchozí šatna, jež rozděluje ložnici skleněnými dveřmi a malá koupelna, jež se vyznačuje promáčknutím v podobě zavěšené sprchy, která vyčnívá do ložnice skryté uvnitř kaštanově hnědého bloku. Tato konkrétní prolínání objemů umožňuje vytvořit komfortní prostředí koupelny, i když jen na několika čtverečních metrech, přičemž maximalizuje vnímání velikosti prostoru v ložnici.

Z opačné strany obývacího pokoje se vine hlavní prostor na spaní: průchozí šatna, již tvoří stěny skříně na míru, které lze používat jak zevnitř, tak zvenku pokojů, rozděluje pokoj s manželskou postelí, koupelnu a hernu. Herna, která se nachází v přímé souvislosti s obývacím pokojem, představuje filtrující prostředí, které je připraveno stát se případně další ložnicí. Koupelna je založena na myšlence drobné lázeňské cesty: projitím sprchou po několika schodech se dostanete k vaně, toto všechno uvnitř jakési stylizované „jeskyně“, v níž mikropojivo podlahy pokračuje v tmavší barvě na stěně a jako obložení zdi. Relaxační prostor doplňuje funkčnost prádelny, která je ukrytá ve stěně u vchodu do koupelny.

Všechny obývací stěny jsou vyrobeny v rámci našeho projektu u našeho referenčního tesaře a odpovídají logice vytěžit maximum z prostoru, aniž by byl „rušivý“, ale přitom se co nejvíce maskuje schránkou samotného prostředí. Jedná se o tentýž princip zbytku, který reguluje výběr dveří v jedné rovině se stěnou, jakož i vestavěné zasouvací klimatizační jednotky: funkční prvky jsou v největší míře neutralizovány, aby přenechaly prostor silným ohniskům projektu, jako je kuchyně, bloky koupelny, spojovací schodiště s patrem venkovních balkonů.

Přídavná zařízení jsou v tomto bodě prvky, které zjemňují racionalitu linií: velkolepé designové předměty, vlastněné starožitnosti nebo příslušenství, jako například užité umění z alabastru a železa, navržené jen pro tento účel studiem s cílem doplnit celou souvislost projektu do nejmenších detailů.

Read More

Nový způsob života v podkroví

Řešení společnosti Scrigno pro projekt „Loft A“ Tomas Ghisellini, v němž praktičnost a prostorová průchodnost představují obytný komplex velké technické a umělecké hodnoty.

Milán, 23. února 2017. V nejvyšším patře racionalistické budovy z 50. let zkrášluje společnost Scrigno prostordůmyslně navržený architektem Tomas Ghisellini, duchovním otcem projektu moderní, příjemné a plynulé povahy.

V detailu dva překrývající se a původně samostatné prostory jsou spojeny do harmonické syntézy prostředí: v Padově architekt vdechuje život rozsáhlému komplexu objemů a tvarů, místu, kde stropy dvojí výšky, niky a překvapující prostory se vzájemně ovlivňují v symfonii prázdnoty a plnosti, jež propůjčuje celku pocit lehkosti. V této souvislosti vytváří společnost Scrigno revoluční řešení ve způsobu života v podkroví, kde nedostatek příček a přepážek zaručuje maximální flexibilitu prostoru a perspektivy procházejí bez přerušení vzhůru, což vybízí návštěvníka k tomu, aby se nechal unášet výřezy světla ve stropech, jež dávají zahlédnout oblohu.

Vjemová plynulost, kontinuita aflexibilní konfigurace použití: to jsou požadavky objednatele, na něž architekt Ghisellini reagoval ve fázi návrhu, díky stavebním pouzdrům a dveřím značky Scrigno. V tomto smyslu byla řešení Essential zahrnuta do čtyř kritických bodů podkroví: stavební pouzdra pojímají dva panely velkého rozměru pro dočasné rozčlenění rozvodů, zatímco dvě dveře byly určeny pro funkční prostory spíže a koupelny, jež se nacházejí ve druhém patře.

Překvapivě lehké schodiště, jehož bylo zřejmě dosaženo ohýbáním parket z přírodního dřeva, umožňuje přístup do vyšší úrovně, kde pozornost oka upoutá obývací studio se skandinávskými rysy, s vyhlídkou přímo na obývací zónu z jedné strany a prostornou terasu na okraji z druhé strany, vystavenou nádherným panoramatickým výhledům díky tomu, že je celá stěna prosklená.

Charakterizované elegancí a diskrétností se dveře apartmánu se přeměňují na „posuvné hranice“, díky čemuž zároveň zachovávají prostorovou homogenitu typickou pro podkroví. Co se týče stylu objemů, přítomnost prvků, které zcela zmizí ve zdech, představuje nakonec velkou výhodu v tom, že prostředí propůjčuje prodyšnost a transparentnost, v otevřeném prostoru bez překážek, který je v případě potřeby schopen vytvářet strategické prostorové překrývky.

Architekt Tomas Ghisellini, projektový manažer, říká: „Vysoký důraz na detaily a schopnost studovat nestandardní řešení jsou věci, které nás vedly k výběru společnosti Scrigno, již považujeme za vynikajícího a spolehlivého partnera. V ambiciózním projektu jako je tento, v němž jsme přetvářeli domácí prostředí studujíce designové detaily značného formálního, konstrukčního a estetického významu, nám řešení značky Scrigno umožnila nejlépe uspokojit požadavky zákazníka a vytvořit moderní obytný prostor, který je flexibilní a má velký charakter.“

Francesco Bigoni, marketingový ředitel společnosti Scrigno Holding S.p.A. říká: „Jsme hrdi na to, že jsme součástí tohoto úžasného projektu, v němž jsou naše řešení zhodnocena jedinečným talentem architekta Tomase Ghiselliniho. V projektu „Loft A“ naše projekty ladí s originalitou a vkusem apartmánu, v němž mají detaily zásadní roli a umění a tvořivost se stávají stylistickým a současně funkčním prvkem tak, aby reagovaly na potřeby těch, kdo obývají dům.“

Read More